Ajurweda kojarzy nam się przede wszystkim z indyjską filozofią życia oraz starożytną wiedzą dotyczącą samoleczenia. Brzmi skomplikowanie, ale czy faktycznie jest aż taka trudna? "Ajurwedyjska książka kucharska" w przystępny sposób daje nam podstawową wiedzę na temat samej ajurwedy, ale przede wszystkim jest bogatym zbiorem przepisów i odpowiednich diet, z których bez przeszkód możemy korzystać na co dzień.
Bogata w wiedzę i ponad 250 przepisów "Ajurwedyjska książka kucharska" to doskonała propozycja dla osób, które chcą odżywiać się zdrowiej i w zgodzie z własnym ciałem. W sposób przystępny wprowadzi nas w świat i filozofię ajurwedy, pomoże zrozumieć jej zależności i podstawowe założenia, a przede wszystkim zachęci do zdrowego gotowania. Spośród wielu przepisów na pewno każdy znajdzie coś dla siebie - oprócz tradycyjnych potraw indyjskich znajdziemy również przepisy na dania europejskie i amerykańskie.
O autorkach
Amadea Morningstar to wykwalifikowana dietetyczka, która w pewnym momencie swojej kariery rozpoczęła studia nad ajurwedą i jej praktycznym zastosowaniem - to sprawiło, że ajurweda stała się kluczowym elementem jej prywatnej praktyki leczenia oraz nauczania. Natomiast Urmila Desai poznała i doświadczyła kuchni ajurwedyjskiej w swojej rodzinnej wiosce w Indiach. Jest zaangażowana w praktykowanie jogi i podążanie ścieżką ajurwedy na co dzień, a wszelkie inspiracje płyną z jej duchowych praktyk.