"365 obiadów za 5 zł" Lucyny Ćwierczakiewiczowej, o których sama Autorka na wstępie pisze:
"Zachęcona więc żądaniem znajomych, postanowiłam ułożyć 365 obiadów odmiennych w sposobie swego układu, wybierając potrawy zwyczajne, znane i używane powszechnie, a nie zbyt kosztowne"
"Sądzę że obiady niniejsze (...) staną się podręczną książką wszystkich młodych gospodyń"
Lucyna Ćwierczakiewiczowa swoją pierwszą książkę opublikowała własnym sumptem w 1958 roku, dwa lata później wydała "365 obiadów" - książkę kucharską, która swoją popularnością przebiła dzieła Henryka Sienkiewicza. Lucyna Ćwierczakiewiczowa – najsłynniejsza dama dziewiętnastowiecznej Warszawy, kucharka o ciętym języku, popularyzatorka zdrowego żywienia i przestrzegania zasad higieny. Pracowita, oszczędna, przedsiębiorcza, inteligentna, ale także bezpośrednia i bardzo kontrowersyjna.
O Lucynie Ćwierczakiewiczowej Bolesław Prus pisał - do sakramentu małżeństwa potrzebne są następujące kwalifikacje: pełnoletność, wolna, a nieprzymuszona wola i „365 obiadów” Ćwierczakiewiczowej. Z okazji rozejścia się 70 000 egzemplarzy książki (w 1870 roku) ułożył dwuwiersz:
"O czym u nas nie marzył Mickiewicz. To zdobyła Pani Ćwierczakiewicz"
Ignacy Paderewski w prywatnym liście do Lucyny Ćwierczakiewiczowej pisał – czymże są moje muzyczne sukcesy wobec sławy Pani? Iluż to mężów, których żony dzięki Pani znają się na kuchni, błogosławi i po wsze czasy błogosławić będzie działalność Pani, kiedy już moja muzyka przebrzmi?