systematyka ryb

Pasuje wiele pozycji - systematyka ryb - spośród kilkudziesięciu tysięcy książek w niskich cenach, w taniej księgarni internetowej Tania Ksiazka.pl


Potrawy z ryb - Smaza Anna

Potrawy z ryb - Smaza Anna

Dania z ryb to jedne z najbardziej zdrowych i wartościowych posiłków. Są przeważnie lekkostrawne, niskokaloryczne i bardzo pożywne. Ryby są bogate w białko, witaminy (m.in. A, D i z grupy B) oraz składniki mineralne (żelazo, jod, cynk, magnez, wapń, potas), zawierają niewiele tłuszczów nasyconych i soli. Dlatego są bardzo częstym składnikiem wielu diet zdrowotnych i odchudzających. Spożywanie ich wzmacnia włosy, zęby, oczy i kości. Wspomagają również pracę mózgu. Ryby są także bardzo smaczne. Można przyrządzić z nich wiele różnorodnych potraw, gdyż nadają się do gotowania, smażenia, duszenia i pieczenia. W tej książce zamieściliśmy wiele przepisów, które pomogą państwu urozmaicić dietę i wzbogacić ją o zdrowe, smaczne posiłki. Przykładowe przepisy: łosoś w sosie z kaparami, ryba duszona w mleku, czosnkowe sznycle z halibuta, szaszłyki z karpia, sałatka z makreli, korzenne koreczki śledziowe, pomidory faszerowane dorszem. W serii również: Potrawy tradycyjne, Potrawy z rusztu i grilla, Potrawy z ziemniaków, Sałatki dla każdego, Ciasta z owocami, Surówki i sałatki, Przyprawy i zioła, Potrawy mączne, Potrawy mięsne, Kuchnia włoska, Potrawy wegetariańskie, Zdrowo, szybko, tanio, Przetwory.   »»» szczegółowo »»»



Złodziej ryb - Wojasiński Rafał

Złodziej ryb - Wojasiński Rafał

Surowa, szorstka proza. Precyzyjny, zimny ogląd rzeczywistości. Przenikliwa, brutalna analiza duszy człowieka skazanego na życie w świecie bardziej niż kiedykolwiek okrutnym. Wizja banalnej powszedniości niepostrzeżenie przechodzącej w niesamowitość. Rafał Wojasiński, pisarz z Bożej łaski. Osobny, do żadnego innego niepodobny. Marian Pilot   »»» szczegółowo »»»



Miasto ryb - Babina Natalia

Miasto ryb - Babina Natalia

Brawurowa powieść białoruska: nad Bugiem, na ziemi brutalnie przeciętej pasem granicznym, w sielskiej wiosce Dobratycze ginie najstarsza jej mieszkanka, babcia Makrynia. Kto i dlaczego wsypał truciznę do kubka z kawą na werandzie? Czy babcia naprawdę była, jak szeptano w okolicy, wiedźmą? A jeśli tak, czy zdoła po śmierci ukarać swoich morderców i obronić wieś przed zagładą? Świetnie, reportażowo wręcz opisane realia współczesnej Białorusi zapewne zaskoczą Polaków: uczciwe, prywatne firmy, duże pieniądze, Internet pod strzechami, a z drugiej strony dynamiczna mieszanka języków, kultur i religii, lokalna świadomość sięgająca czasów unii brzeskiej – wszystko to mocno odbiega od stereotypu smutnego, płaskiego kraju, przygniecionego polityką prowincjonalnego reżimu. Zajrzyjcie poprzez tę książkę na prawdziwą Białoruś i, jeśli wam się spodoba, ruszajcie latem nad Bug, szukać w odbiciu miasta ryb bajecznych skarbów lwowskiego jubilera. Natalia Babina urodziła się w 1966 roku we wsi Zakazanka na Białorusi. Jest dziennikarką „Nowej Niwy” - niezależnej gazety białoruskiej - oraz autorką zbioru opowiadań i powieści Miasto ryb opublikowanej w roku 2007.   »»» szczegółowo »»»



Aquanemo Łowienie ryb

Aquanemo Łowienie ryb

Każdy mały wędkarz uwielbia łowić rybki. Na końcu każdej wędki jest magnes, dzięki czemu można złapać rybki. Gra przeznaczona jest dla młodszych, jak również starszych dzieci. Idealna do zabawy w domu z przyjaciółmi na przyjęciu urodzinowym. Zestaw zawiera: planszę, 20 kart, 4 drewniane kije-wędki z magnesem, 20 rybek. Wymiary: rybki 6 cm x 3 cm. Długość wędki: 30 cm. Kolory mogą nieznacznie różnić się od prezentowanych na zdjęciach. Zabawka odpowiednia dla dzieci powyżej 6 lat. Zabawka zgodna z normami CE.   »»» szczegółowo »»»



Encyklopedia potraw z ryb

Encyklopedia potraw z ryb

Ryby są zdrowe – jedz je jak najczęściej! W Encyklopedii znajdziesz przepisy na smaczne dania klasyczne oraz na nowe, interesujące potrawy z ryb i owoców morza pochodzących z Polski i innych zakątków świata. Przyrządzaj je w woku, garnku i na grillu! Przyprawiaj marynatami ziołowymi i podawaj z aromatycznymi sosami. Korzystaj z doskonale skomponowanych przepisów, zerknij również do pożytecznego rozdziału wprowadzającego w arkana sprawiania ryb.   »»» szczegółowo »»»



Mazurskie specjały z ryb, raków i innych przysmaków - Gworek Mirosław

Mazurskie specjały z ryb, raków i innych przysmaków - Gworek Mirosław

W książce autor zdradza niektóre z tajemnic swojej kuchni oraz spiżarni, a nawet piwniczki. Zachęcamy więc szanownych Czytelników do wypróbowania mazurskich specjałów, bo nie tylko są smaczne i apetyczne, ale również łatwe do wykonania a ponadto można je porównać z daniami przygotowanymi przez samego Mistrza, odwiedzając mazurskie Głodowo.   »»» szczegółowo »»»



Dobra kuchnia Dania z ryb - Czarkowska Iwona

Dobra kuchnia Dania z ryb - Czarkowska Iwona

Mięso ryb jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, ponieważ ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm.   »»» szczegółowo »»»



Tajemnicze życie ryb - Ac Peter

Tajemnicze życie ryb - Ac Peter

Wody oceanów, mórz, rzek, stawów i jezior pokrywają około trzech czwartych powierzchni ziemskiego globu i żyją w nich olbrzymie ilości organizmów. To właśnie w wodzie przed milionami lat na naszej planecie powstały pierwsze formy życia, które stopniowo rozwinęły się we współczesnych przedstawicieli świata roślinnego i zwierzęcego. Znaczna grupa istot żyjących, które nazywamy rybami, trwale przystosowała się do życia w różnych warunkach środowiska wodnego.   »»» szczegółowo »»»



Wędzenie mięsa i ryb - Wolski Franciszek

Wędzenie mięsa i ryb - Wolski Franciszek

Praktyczny poradnik dla amatorów wędzenia. Jak samodzielnie zbudować przydomową wędzarnię. Metody wędzenia. Dobór drewna i trocin. Sposoby wytwarzania dymu. Porady dotyczące wędzenia mięsa, kiełbas i ryb. Proste i wyrafinowane przepisy kulinarne.   »»» szczegółowo »»»



Domowe przysmaki z ryb i owoców morza - praca zbiorowa

Domowe przysmaki z ryb i owoców morza - praca zbiorowa

Proponujemy zbiór ciekawych przepisów na tradycyjne i wykwintne dania z ryb morskich, słodkowodnych i owoców morza. Ciekawostką są przepisy na potrawy z raków, żabek i kalmarów. Jeden z rozdziałów poświęcony jest tradycji i sposobom przyrządzania sushi.   »»» szczegółowo »»»



Wędzenie ryb - Piotrowski Julian

Wędzenie ryb - Piotrowski Julian

Wędzenie ryb morskich oraz słodkowodnych, świeżych o mrożonych. Dokładne wskazówki na temat utrwalania ryb: solenia, peklowania i dalszej obróbki z dokładnymi recepturami.   »»» szczegółowo »»»



Najlepsze przepisy z ryb i owoców morza

Najlepsze przepisy z ryb i owoców morza

O zaletach ryb można pisać nieskończenie. Ich wartości odżywcze są nie mniejsze niż mięs, a często je przewyższają; stanowią bowiem świetne źródło wysokowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, zawierają wiele cennych składników mineralnych – żelazo, wapń, fosfor, miedź, magnez, potas, jod – i sporo witamin z grupy B oraz witaminy A i D. Potrawy z nich należą do lekkostrawnych i niskokalorycznych, a według światowej dietetyki zalicza się je (szczególnie ryby morskie) do najzdrowszych pokarmów człowieka, dlatego proponujemy ponad 160 przepisów na smaczne i zdrowe dania z ryb i owoców morza   »»» szczegółowo »»»



Anatomia ryb - Kilarski Wincenty

Anatomia ryb - Kilarski Wincenty

Anatomia ryb jest podręcznikiem akademickim przeznaczonym dla wykladowców i studentów uczelni rolniczych oraz uniwersytetów, w tym wydziałów biologii, weterynarii i nauki o zwierzętach. Może być również cennym źródłem wiedzy dla miłośników rybactwa i przyrody. Książka zawiera opisy anatomiczne gatunków ryb występujących nie tylko w Polsce czy Europie, ale również ryb egzotycznych spoza naszych szerokości geograficznych. Każdy rozdział jest bogato ilustrowany szczegółowymi schematami, rysunkami i zdjęciami mikroskopowymi.   »»» szczegółowo »»»



Atlas ryb akwariowych - Kahl Wally, Kahl Burkard, Vogt Dieter

Atlas ryb akwariowych - Kahl Wally, Kahl Burkard, Vogt Dieter

W Atlasie przedstawiono zdumiewającą różnorodność i piękno zarówno najbardziej znanych słodkowodnych ryb akwariowych, jak i rzadko spotykanych okazów. Jest to podstawowy leksykon każdego akwarysty, ponad 750 gatunków, wspaniałe ilustracje i fachowe opisy, wskazówki do rozpoznania pokrewnych gatunków na podstawie różnic w wyglądzie, ponad 1000 barwnych fotografii.   »»» szczegółowo »»»



250 ryb akwariowych - Hans Kothe W.

250 ryb akwariowych - Hans Kothe W.

250 ryb akwariowych: rozpoznawanie, wymagania, pielęgnacja Opisy 250 ryb akwariowych pomogą Ci: • poznać i wybrać te gatunki ryb, które zgodnie żyją w akwarium • dowiedzieć się o ich wymaganiach co do jakości wody, żywienia i pielęgnacji • wybrać najlepsze ryby do swojego akwarium. Znajdziesz tu: • krótkie i fachowe opisy ryb, • dane o pochodzeniu i przynależności systematycznej, • wymagania co do temperatury, pH i twardości wody, • informacje na temat rozmnażania, • alfabetyczny skorowidz nazw ryb. Z ta książką stworzysz piękne akwarium, przyjazne i zdrowe dla ryb!   »»» szczegółowo »»»



Potrawy z ryb i drobiu - Marchwieńska-Fuks Alicja

Potrawy z ryb i drobiu - Marchwieńska-Fuks Alicja

Zbiór ponad 100 oryginalnych przepisów na dania obiadowe, a także sałatki, przystawki, zupy, rolady. Książka zawiera przepisy proste i łatwe do przygotowania codziennych posiłków, ale także wykwintne na specjalne okazje.   »»» szczegółowo »»»



Choroby ryb akwariowych śródlądowych morskich - Antychowicz Jerzy

Choroby ryb akwariowych śródlądowych morskich - Antychowicz Jerzy

Książka ta skierowana jest przede wszystkim do hodow­ców ryb akwariowych, lekarzy weterynarii specjalizujących się w dziedzinie ichtiopatologii oraz wszystkich, którzy chcą pogłębić wiedzę z zakresu nauki o chorobach ryb. Pisząc tę książkę chciałem służyć pomocą zarówno począt­kującym, jak i doświadczonym miłośnikom ryb akwariowych. Na podstawie własnych badań mogę stwierdzić, że naj­częstszymi przyczynami zaburzeń w hodowli ryb akwa­riowych są nieodpowiednie właściwości fizykochemiczne wody, w której są one hodowane, obecność w niej substancji toksycznych oraz niewłaściwy skład pokarmu. Rzadziej ob­serwuje się u ryb akwariowych objawy chorobowe i śniecią spowodowane infekcją wirusową, bakteryjną, grzybiczą czy inwazją pasożytniczą. Nieodpowiednie czynniki środowiska i żywienia powodują osłabienie kondycji i obniżenie odporności ryb, utratę zdol­ności do rozrodu oraz często doprowadzają do ich śmier­ci. Choroby niezakaźne mogą występować równocześnie z chorobami zakaźnymi. Na podstawie własnych praktycz­nych doświadczeń oraz wiedzy licznych badaczy chorób ryb akwariowych, w oferowanej Państwu książce opisałem naj­ważniejsze problemy z zakresu patologii tropikalnych śród­lądowych i morskich ryb akwariowych. W rozdziale 17 opisane zostały zasady leczenia oraz dzia­łanie najbardziej znanych leków, bez uwzględnienia zmienia­jących się regulacji prawnych w zakresie ich obrotu i stoso­wania. Przed użyciem tych leków należy zapoznać się z ak­tualnymi przepisami w tym zakresie. Jerzy Antychowicz   »»» szczegółowo »»»



Domowe wędzenie ryb - Binder Egon

Domowe wędzenie ryb - Binder Egon

Autor książki odkrywa wszystkie tajniki wędzenia ryb. Przedstawia gatunki idealne do wędzenia. Doradza, w jaki sposób transportować i przechowywać ryby, jak je oczyszczać, skrobać i patroszyć. Uczy także właściwego filetowania i mrożenia. Stosując opisane metody wędzenia (na mokro, na sucho, na zimno itp.), można uwędzić rybę dostępnymi środkami i w określonych warunkach np. na kempingu. W poradniku omówiono także narzędzia i sprzęt niezbędny do wędzenia. Dzięki szczegółowym instrukcjom samodzielnie zbudujesz różne typy wędzarni. A jeśli przygotujesz danie z ryb według jednego z przepisów zamieszczonych w książce, z pewnością zachwycisz niejednego smakosza. Poznaj wszystkie tajniki wędzenia ryb.   »»» szczegółowo »»»



Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb - Binder Egon

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb - Binder Egon

Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny lub właśnie złowiona na wędkę ryba staje się w dymie wybornymi przysmakami.   »»» szczegółowo »»»



Wędkarski leksykon ryb słodkowodnych - Frank Weissert

Wędkarski leksykon ryb słodkowodnych - Frank Weissert

Książka, łącząc przejrzyste zasady oznaczania ryb z praktycznymi poradami, pomaga skutecznie łowić poszczególne gatunki i bezbłędnie rozpoznać swój połów - wszak nie zawsze na haczyk łapie się ta ryba, na którą się czyha. Leksykon zawiera barwne fotografie, które ilustrują najistotniejsze cechy charakterystyczne prezentowanego gatunku. Wędkarz dowiaduje się też o okresach tarła poszczególnych gatunków, maksymalnej wadze, właściwych zestawach do połowu i wielu przydatnych rzeczach.   »»» szczegółowo »»»



Atlas ryb słodkowodnych Europa Środkowa - Hecker Frank

Atlas ryb słodkowodnych Europa Środkowa - Hecker Frank

Ponad 300 barwnych zdjęć ukazujących charakterystyczne cechy gatunkowe naszych ryb 86 najpospolitszych i najważniejszych gatunków środkowoeuropejskich ryb słodkowodnych Ciekawe informacje na temat życia ryb   »»» szczegółowo »»»



Jan Pashley poszewka na poduszkę łowienie ryb

Jan Pashley poszewka na poduszkę łowienie ryb

Jan Pashley poszewka na poduszke łowienie ryb Każda poszewka na poduszkę jest wykonana z polyester i posiada kolorowy nadruk naszego zespołu projektowego lub licencjonowany nadruk TO JEST TYLKO POSZEWKA - NIE ZAWIERA WKŁADU DO POSZEWKI Każdy produkt jest wyceniony pojedyńczo.   »»» szczegółowo »»»



Łowienie ryb - Durantel Pascal, Joly Eric

Łowienie ryb - Durantel Pascal, Joly Eric

Ta książka - podręcznik - przedstawia sposoby łowienia ryb w sposób dosyć oryginalny, gatunek po gatunku, z zastosowaniem najbardziej popularnych technik. Podano w niej także sprawdzone przepisy kulinarne na przyrządzanie wybranych gatunków ryb. Na książkę składają się liczne rady praktyczne i informacje techniczne. Jest to kompendium wiedzy wędkarskiej, pozwalające szybko znaleźć szczegółowe informacje na temat łowienia różnych gatunków ryb.   »»» szczegółowo »»»