smaki polskie grzegorz russak

Znalezione artykuły, smaki polskie grzegorz russak, dobre książki proponuje tanio internetowa księgarnia TaniaKsiążka.pl


Kategorie

Film » Kino Polskie


Smaki polskie. Drobiowe delicje. Tom 5. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Smaki polskie. Drobiowe delicje. Tom 5. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu "Smaki polskie". Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. 1. Indyk dwukolorowy 2. Pasztet staropolski z drobiu pływającego 3. Pierś z kurczaka faszerowana 4. Szyjki gęsie faszerowane 5. Indyk faszerowany 6. Kacze udo lewe 7. Kaczka w potrawce 8. Kaczka luzowana 9. Perliczka wielkopolska 10. Półgęsek w sosie grzybowym 11. Wiosenny kurczak na zielono   »»» szczegółowo »»»



Smaki polskie. Chochlą nalewane. Tom 4. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Smaki polskie. Chochlą nalewane. Tom 4. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu "Smaki polskie". Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. 1. Barszcz czerwony 2. Barszcz z uszkami na dwa sposoby 3. Barszcz ukraiński 4. Chłodnik staropolski 5. Flaki jarskie 6. Flaki z pulpetami 7. Krupnik staropolski 8. Kwaśnica zwana kwasówką 9. Żur z kiełbasą 10. Zalewajka 11. Zupa gulaszowa 12. Zupa wiosenna z sałaty   »»» szczegółowo »»»



Smaki polskie. Mięsiwa z tradycją. Tom 3. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Smaki polskie. Mięsiwa z tradycją. Tom 3. Książka z przepisami + DVD - Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz

Książka z przepisami kulinarnymi uzupełniona o DVD z wybranymi odcinkami cyklu "Smaki polskie". Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Przedstawiamy potrawy regionalne takie, które nie są znane w żadnym innym regionie Europy. Pokazujemy, jak je przygotować. 1. Galaretka z cielęcych nóżek 2. Golonka i puree z grochu 3. Klops wołowo-wieprzowy z borowikami 4. Kotleciki jagnięce z kostką 5. Królik na dziko 6. Pieczeń huzarska 7. Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym 8. Schab ze śliwką 9. Szynka w chlebie 10. Sznycle cielęce w 3 odsłonach 11. Wyplataniec Kurpianki albo warkocz Maryny 12. Zrazy wołowe w sosie grzybowym   »»» szczegółowo »»»



Polskie smaki Kulinarna podróż po regionach - Byszewska Izabella, Kurpińska Grażyna

Polskie smaki Kulinarna podróż po regionach - Byszewska Izabella, Kurpińska Grażyna

O kuchni można pisać podręcznikowo i encyklopedycznie. Ale można też badać jej korzenie, zanurzone głęboko w historii, pokazywać przenikanie się kulinarnych kultur, przywracać pamięci dzieje lokalnych społeczności, w których powstawały cudowne dzyndzałki, fafernuchy, trześniaki, faszerowane gęsi, kiszki i pierogi. I o tym jest książka Polskie smaki. Kulinarna podróż po regionach. Nie rości ona sobie prawa do bycia podręcznikiem ani tradycyjnym przewodnikiem - to emocjonalne i emocjonujące kulinarne śledztwo prowadzone poprzez wieki, meandry historii i kultury, które składały się na oblicze dawnej Rzeczpospolitej: kiedy i gdzie powstawały skarby kuchni regionalnej, jak się je wytwarzało i podawało. A także - co nie mniej ważne - gdzie można je zjeść dzisiaj. Tą wielobarwną i wielosmakową historią regionów zachwyci się każdy, kto chce poznawać Polskę prawdziwą, leżącą poza hotelowymi szlakami. Smakowite historie o zupach, pieczeniach, wędlinach, rybach i słodyczach okraszone są dodatkowo anegdotami, fragmentami frapujących źródeł historycznych, a także opowieściami o ludziach - takimi jak wzruszająca historia sędziwej pani Lizelotte z Ełku, która marzy, żeby jeszcze choć raz zjeść zapamiętaną z dzieciństwa zupę z brukwi.   »»» szczegółowo »»»



Smaki dwudziestolecia - Łozińska Maja

Smaki dwudziestolecia - Łozińska Maja

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów. Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.   »»» szczegółowo »»»



Niezapomniane smaki i smaczki

Niezapomniane smaki i smaczki

Magiczna książka z przygotowanym układem graficznym do notowania lub wklejania swoich ulubionych receptur kulinarnych. Gdzieniegdzie zostały umieszczone godne polecenia przepisy, które mają zainspirować do kulinarnych fantazji. Wybór tej książki to strzał w dziesiątkę niezależnie od tego, czy chcemy sprawić ją sobie sami, czy też obdarować nią kogoś innego.   »»» szczegółowo »»»



Smaki miłości - Jacquelyn Mitchard

Smaki miłości - Jacquelyn Mitchard

Poznajcie Julie Gillis, dziennikarkę prowadzącą kącik porad dla czytelników w lokalnej gazecie. Jest podobna do każdego z nas ? wiedzie spokojne życie. Jednak pewnego dnia los wystawia ja na bolesną próbę ? prawie jednocześnie trafi to, co wydawało się jej najważniejsze: miłość męża i zdrowie. Zostaje sama z trójką dzieci. Czy w tej nowej sytuacji samotna kobieta odnajdzie sens życia? Różne są przecież smaki miłości.   »»» szczegółowo »»»



Krakowski Jazz-Klub - Tusiewicz Grzegorz

Krakowski Jazz-Klub - Tusiewicz Grzegorz

Zamieszczone w książce relacje, wspomnienia i anegdoty związane z "Helikonem", stanowią swoistą monografię tego kultowego i kulturotwórczego miejsca. Autorzy wspomnień, osoby bezpośrednio uczestniczące w życiu klubu, dzielą sie swoim osobistym, niepowtarzalnym spojrzeniem na tamto miejsce i tamten czas. Książka jest zbiorem dokumentów opisowych i ikonograficznych, odnoszących się do miejsca i czasu zawartego w tytule. Zawiera listy-wspomnienia, do których zostały dołączone pamiątkowe zdjęcia z prywatnych zbiorów autorów, a oprócz fotografii rysunki, reprodukcje malarskie, fotokopie i przedruki artykułów z czasopism.   »»» szczegółowo »»»



Dawne smaki Kociewia - Gierszewska Krystyna

Dawne smaki Kociewia - Gierszewska Krystyna

W książce znajdą Państwo przepisy na smaczne, regionalne dania i pyszne "kuszki" przyrządzane w oparciu o receptury mojej babci, mamy, ciotek, a także moje. Znajdujące się w niniejszej publikacji potrawy z mąki, ziemniaków oraz zupy, przetwory i inne kociewskie specjały w niezmienny sposób przygotowuje się również dziś, a surowce pozyskuje się głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów. Krystyna Gierszewska   »»» szczegółowo »»»



Prywatne smaki PRL-u - Fiedoruk Andrzej

Prywatne smaki PRL-u - Fiedoruk Andrzej

Prywatne smaki PRL-u Andrzeja Fiedoruka to zapiski będące wspomnieniami z okresu panowania systemu totalitarnego w Polsce. I choć odcisnął on na społeczeństwie swoje piętno, to jednak wywołuje miłe wspomnienia i tęsknoty za zdrową, naturalną żywnością, produkowaną metodami naszych przodków. Jak Autor sam pisze: „Młodszym czytelnikom niech służy ona jako opis obyczajów PRL-u oraz smaków usytuowanych w kontekście wydarzeń, świąt czy też brutalnej jak na tamte czasy prozy życia. Pozostałych Państwa zapraszam do powrotu w lata młodości, a może i próby przypomnienia swoich własnych «smako-chwil»”.   »»» szczegółowo »»»



Smaki północnej Italii - Blasi Marlena

Smaki północnej Italii - Blasi Marlena

Kontynuacja wspaniałych "Smaków południowej Italii" Marleny de Blasi. Tym razem autorka zabiera nas w podróż po północnej części Włoch. Odwiedzimy aż dziesięć "gastronomicznych regionów", m.in. Toskanię, Umbrię, Lombardię, Piemont, Wenecję Euganejską. Wszędzie tam Marlena de Blasi pojawiała się osobiście, szukając i katalogując smaki regionalnej kuchni. Mieszkała tam, pracowała i przede wszystkim… gotowała! Jak sama objaśnia, przepisy zamieszczone w tej książce są jedynie "interpretacjami" miejscowych potraw. Niemożliwym byłoby przecież znalezienie substytutu dla lokalnych składników – słodkiego masła wyrabianego w regionie Emilia Romania czy pikantnych papryczek chili, z których słynie region La Marche.   »»» szczegółowo »»»



Kulinarny Kaukaz smaki tradycje receptury

Kulinarny Kaukaz smaki tradycje receptury

Kuchnia kaukaska wyróżnia się niepowtarzalną oryginalnością. Nie ma możliwości pomylenia ostro-pikantnego charczo lub gorącego piti w glinianych garnuszkach z inną zupą o zbliżonym wyglądzie i smaku; nie zapomina się również świątecznych posiłków, w trakcie których podawana jest tołma w delikatnych liściach winogron lub dymiący pilaw. Każdy znajdzie w tym rogu obfitości potrawę zgodną z własnym gustem: prawdziwi macho – ostre mięsne jadła, wegetarianie – oryginalne potrawy z warzyw i owoców, łakomczuchy – rozpływające się w ustach smakołyki o bajecznych nazwach rachat-łukum, pachława i kurabje.   »»» szczegółowo »»»



Smaki życia - Ballis Stacey

Smaki życia - Ballis Stacey

Opowieść o kobiecie, która po przejściu na dietę straciła zbędne kilogramy (i męża), ale nie apetyt na życie. Po latach walki ze zbędnymi kilogramami i znienawidzonej pracy w zawodzie prawniczki, Melanie Hoffman – z pomocą kochającego męża Andrew – postanawia odzyskać kontrolę nad życiem. Dwa lata później, już o połowę lżejsza, otwiera własny biznes: lokal ze smacznym i zdrowym jedzeniem na wynos. Nareszcie wszystko układa się po jej myśli! Do momentu gdy Andrew oznajmia Melanie, że odchodzi… do kobiety dwa razy grubszej niż ona. Gdy interes przestaje się kręcić, Mel szuka wyjścia z kłopotów finansowych, wynajmując pokój ekscentrycznej Nadii. Poznaje też Nathana, realizatora filmów dokumentalnych, którego zaloty w równym stopniu ją ekscytują, co przerażają. Okazuje się, że utrata wagi to dopiero początek długiej podróży, która całkowicie odmieni jej życie. Literacki i kulinarny strzał w dziesiątkę! Ballis pisze trochę w stylu Emily Giffin, a jej przepisy spodobają się wielbicielom pysznego jedzenia. Booklist   »»» szczegółowo »»»



Leksykon postaci operowych - Wiśniewski Grzegorz

Leksykon postaci operowych - Wiśniewski Grzegorz

Pierwszy w Polsce leksykon zawierajacy ponad tysiąc haseł opisujących postacie operowe z ponad pięciuset dzieł. Jest tu cały żelazny repertuar operowy, sporo dzieł z epoki baroku i współczesnych. Opis postaci zawiera krótkie streszczenie libretta, zestaw informacji o dziele oraz incipity najważniejszych arii.   »»» szczegółowo »»»



Kubuś Puchatek Smaki

Kubuś Puchatek Smaki

Popatrz na zakładki i otwórz książkę, a Kubuś Puchatek razem z przyjaciółmi opowiedzą Ci o swoich ulubionych daniach i o tym, jak one smakują. Później może i Ty im opowiesz, co najbardziej lubisz?   »»» szczegółowo »»»



Smaki Dzień Dobry TVN

Smaki Dzień Dobry TVN

Codziennie rano program Dzień Dobry TVN gromadzi przed telewizorami olbrzymią widownię. Gorące tematy, ciekawi goście, porady i... pyszne potrawy. W książce Smaki Dzień Dobry TVN Czytelnik znajdzie mnóstwo przepisów (w tym przepisów gwiazd), rozmowy z gotującymi na antenie (m.in Robertem Sową, Andrzejem Polanem) oraz prowadzącymi program (m.in. Marcinem Prokopem i Dorotą Wellman) , a także mnóstwo "smacznych" ciekawostek. Jeśli nie wiesz czym są zozworki, chcesz nauczyć się robić pralinkowe pączki i dowiedzieć się dlaczego jajka od kur zielononóżek są najzdrowsze - koniecznie sięgnij po tę książkę!   »»» szczegółowo »»»



Smaki i przysmaki grill mięsa sałatki - Grykałowska Hanna, Miazgowska Teresa

Smaki i przysmaki grill mięsa sałatki - Grykałowska Hanna, Miazgowska Teresa

Proponujemy Państwu doskonałe przepisy na różnego rodzaju smakołyki z rusztu, które urozmaicą grillowe biesiady oraz na smaczne dania z wielu gatunków mięs. Zamieściliśmy przepisy na dipy, sałatki z warzyw i owoców z dodatkiem świeżych i suszonych ziół. Podane w książce przepisy stanowią niewielką część możliwych do skomponowania receptur i mogą stać się inspiracją do rozwinięcia wyobraźni oraz zachętą do eksperymentowania, czego Państwu - wraz ze smakowitą lekturą - serdecznie życzymy.   »»» szczegółowo »»»



Smaki Toskanii - Seghi Aleksandra

Smaki Toskanii - Seghi Aleksandra

Toskania to region hojnie wyposażony przez naturę i historię. Znajdziemy tam wszystko: zachwycające sielskie krajobrazy, najpiękniejsze miasta, arcydzieła sztuki i architektury… Spotkamy tam także gościnnych mieszkańców i wspaniałą aromatyczną kuchnię. Przepisy kulinarne nie zmieniają się od wieków i przechodzą z pokolenia na pokolenie. W kuchni toskańskiej dominują mocne, wyraziste zapachy i mało przetworzone produkty. Jej podstawę stanowią naturalne składniki, przez co jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. W większości oryginalnych przepisów kulinarnych tego regionu nie podaje się dokładnych ilości składników, więc gotujący może puścić wodze fantazji i przygotować danie, kierując się intuicją i indywidualnym poczuciem smaku. „Smaki Toskanii” to niezwykła książka kulinarna napisana przez Polkę, która od lat mieszka w tym regionie Włoch. Są tu przedstawione najsmaczniejsze i najbardziej typowe potrawy, a także wiele ciekawych informacji o samym regionie i jego mieszkańcach. Piękne wyraziste zdjęcia przedstawiają apetyczne potrawy przyrządzone własnoręcznie przez autorkę. Jak zapewnia Aleksandra Seghi, wszystkie przepisy są bardzo łatwe, a delektowanie się smakiem przyrządzonych własnoręcznie potraw – zwłaszcza w dobrym towarzystwie - przyniesie radość i pozwoli w wyobraźni przenieść się do urokliwej Toskanii. „[...] gotowanie to nie cel, ale sposób na przebywanie razem w radości przy jednym stole” - Fabio Pichci, florencki kuchmistrz.   »»» szczegółowo »»»



Smaki kuchni polskiej

Smaki kuchni polskiej

W publikacji dokonaliśmy wyboru najlepszych i najbardziej charakterystycznych potraw polskich, przypominamy znane z dawien dawna dania, uzupełniając je współczesnymi, które dopiero niedawno się u nas zadomowiły. Otrzymujecie Państwo ponad 160 przepisów na przygotowanie smacznych przekąsek, zup, mięs, ryb, sałatek i ciast.   »»» szczegółowo »»»