ozdabianie potraw

Pasuje wiele pozycji - ozdabianie potraw - spośród kilkudziesięciu tysięcy książek w niskich cenach, w taniej księgarni internetowej Tania Ksiazka.pl


Ozdabianie potraw - Biller Rudolf

Ozdabianie potraw - Biller Rudolf

Ponad 300 propozycji wyrafinowanych ozdób z owoców i warzyw, jaj, masła i ciasta. Ozdabianie zimnych półmisków, koreczków i tortów. Przygotowanie potraw objaśnione krok po kroku, zarówno w tekście jak i na zdjęciach. Każda dekoracja została przedstawiona na kolorowym zdjęciu.   »»» szczegółowo »»»



Wykańczanie i ozdabianie dzianiny szydełkiem - Turner Pauline

Wykańczanie i ozdabianie dzianiny szydełkiem - Turner Pauline

Czy zdarza ci się, że chcesz coś zmienić w gotowym modelu: dodać kieszeń, wykorzystać inny krój rękawa lub sposób wykończenia szyi, lecz nie wiesz jak tego dokonać? A może znalazłaś piękną włóczkę i potrzebujesz inspiracji? Wystarczy niewiele, by nadać robótce niepowtarzalny charakter: ciekawe wykończenie brzegu, barwna aplikacja, haft czy nowy pasek zmienią zwykły sweterek w niepowtarzalny ciuszek W książce znajdziesz porady dotyczące wszystkich etapów przygotowania dzianiny: od zdejmowania wymiarów i określenia rozmiaru robótki oraz wyboru odpowiedniego szydełka, poprzez wykonanie typowych elementów takich, jak mankiety, kieszenie – nakładane i ukryte, czy dekoracyjne brzegi, po przygotowanie ozdób: aplikacji, haftów, frędzli, guzików czy pasków. Dowiesz się też wszystkiego o pracy z kolorowymi wzorami, jak łączyć różnobarwne włóczki w pionie, w poziomie i po skosie. Bez względu na to, czy wybierzesz figlarną kamizelkę, wygodny sweter czy czarującą sukienkę, z pewnością zachwyci cię możliwość wykorzystania wszystkich poznanych metod pracy.   »»» szczegółowo »»»



Restauracja strasznych potraw - Bołdak-Janowska Tamara

Restauracja strasznych potraw - Bołdak-Janowska Tamara

Tadeusz Szyłłejko: To dramatyczny krzyk rozpaczy! Nie jest to lektura dla smakoszy deserów. To rzeczywiście "Restauracja strasznych potraw". Drażni, porusza, irytuje. Anna Bojarska: Boże, jakie to dobre!   »»» szczegółowo »»»



Wielka księga potraw mięsnych - Praca zbiorowa

Wielka księga potraw mięsnych - Praca zbiorowa

Choć w ostatnich czasach coraz większą karierę robi kuchnia wegetariańska, wykluczająca ze swego składu produkty mięsne, to grono zwolenników dań treściwych pozostaje w dalszym ciągu ogromne. Nowy tom z cyklu Wielka księga skierowany jest do osób preferujących tradycyjny sposób odżywiania się, czyli wszystkich mięsożerców. Znajdą oni tu przepisy na mięsne rolady, pieczenie zarówno z popularnej wieprzowiny i wołowiny, jak i mniej znanych, a równie bogatych w walory smakowe jagnięciny i baraniny.   »»» szczegółowo »»»



Dekorowanie potraw - Góźdź Joanna, Syndoman Piotr Syndoman

Dekorowanie potraw - Góźdź Joanna, Syndoman Piotr Syndoman

Pomysłowo podane potrawy smakują lepiej i wzbudzają zachwyt gości. Przygotowane dekoracje to często odrębne, gotowe dania. Aby je wyczarować, wystarczy zwykły kuchenny nóż i odrobina fantazji. W książce przedstawiono 60 projektów, pokazując krok po kroku, jak z warzyw i owoców zrobić smaczne i ładne potrawy. Zebrano tu także wiele pożytecznych, praktycznych i inspirujących rad, które pozwolą zmienić kuchenne prace w kreatywną przygodę.   »»» szczegółowo »»»



Encyklopedia potraw z ryb

Encyklopedia potraw z ryb

Ryby są zdrowe – jedz je jak najczęściej! W Encyklopedii znajdziesz przepisy na smaczne dania klasyczne oraz na nowe, interesujące potrawy z ryb i owoców morza pochodzących z Polski i innych zakątków świata. Przyrządzaj je w woku, garnku i na grillu! Przyprawiaj marynatami ziołowymi i podawaj z aromatycznymi sosami. Korzystaj z doskonale skomponowanych przepisów, zerknij również do pożytecznego rozdziału wprowadzającego w arkana sprawiania ryb.   »»» szczegółowo »»»



750 tradycyjnych polskich potraw - Szymanderska Hanna

750 tradycyjnych polskich potraw - Szymanderska Hanna

750 tradycyjnych polskich potraw“ to prezentacja najbardziej charakterystycznych i sprawdzonych przepisów należących do kanonu polskiej kuchni. Nasza kuchnia narodowa jest przebogata, warto więc podstawowe przepisy mieć pod ręką, aby korzystać z nich na co dzień i od święta. Książka ta to idealne źródło inspiracji kuchennych dla całej rodziny, a także niezastąpiona pomoc przy układaniu jadłospisu codziennego, jak i menu na okazje specjalne. • Każdy przepis zawiera informację o składnikach dla określonej liczby osób, sposobie przygotowania, czasie przygotowania, oraz stopniu trudności potrawy. • Trafne i ładne piktogramy ułatwiają szybkie odnalezienie informacji. • Profesjonalne zdjęcia idealnie ilustrują potrawę i podpowiadają sposób jej podania. • Alfabetyczny indeks potraw znakomicie ułatwia szybkie odnalezienie konkretnego przepisu. • Pogrupowanie potraw według ich rodzaju i głównego składnika pozwala na zainspirowanie się przeglądanymi przepisami. Książka zachwyci osoby lubiące gotować, ale będzie też praktyczną i piękną zachętą dla tych mniej przekonanych do zajęć kulinarnych.   »»» szczegółowo »»»



Dekoracje stołów i potraw siostry Marii - Goretti Maria

Dekoracje stołów i potraw siostry Marii - Goretti Maria

Dekoracje stołów i potraw siostry Marii to książka, w której znajduje się wiele pomysłów na efektowne przygotowanie stołu zarówno na dzień powszechni jak i niedzielny obiad, a także na święta lub inne uroczyste okazje. Nasza książka to wspaniały prezent dla wszystkich miłośników pięknie nakrytych stołów i elegancko podanych potraw!   »»» szczegółowo »»»



Zbiór zadań przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację T.6. \"Sporządzanie potraw...

Zbiór zadań przygotowujących do egzaminu potwierdzającego kwalifikację T.6. "Sporządzanie potraw...

Zbiór zadań przyg. do egzaminu potwierdzającego kwalifikację T.6. "Sporządzanie potraw i napojów" Zbiór przeznaczony dla zawodów: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Zawiera 5 zestawów pytań (część pisemna) oraz 5 zadań (część praktyczna), które mają pomóc uczniom przygotować się do egzaminu zawodowego. Każdy zestaw to przykładowy egzamin zawodowy (część pisemna i część praktyczna). W książce zamieszczone są odpowiedzi do wszystkich zadań.   »»» szczegółowo »»»



ATELIER SMAKU. 108 potraw kuchni wegetariańskiej - Jola Słoma, Mirek Trymbulak

ATELIER SMAKU. 108 potraw kuchni wegetariańskiej - Jola Słoma, Mirek Trymbulak

Wspaniała, zaskakująca książka na prezent! Tego jeszcze nie było! Pachnie malinami, a specjalna metoda nasączania papieru zapachami sprawia, że zapach będzie się długo utrzymywał, wypełniając nasz dom słodkim, naturalnym aromatem. W książce znakomite przepisy, a wśród nich między innymi mnóstwo pomysłów na wykorzystanie roślin, które rosną tuż obok nas, na polach oraz w lasach i często nawet nie wiemy, że są jadalne. Polecamy zwłaszcza "Chipsy z pokrzywy", "Naleśniki z tatarakiem", "Gołąbki zawijane w liście chrzanu", "Sos jeżynowy z pigwą", "Sos gruszkowy z rokitnikiem", "Jarzębinę w sosie majonezowym", a także "Placki z liśćmi rzodkiewki". Z kolei "Kartoflanka z brukwią"i rozgrzewający "Pasztet z grochu z kurkami" to potrawy w sam raz na zimowe wieczory. Polecamy też "Hummus z fasoli, "Orkiszowe paszteciki z zieloną soczewicą" czy też "Wegetariańską "kaczkę" z jabłkami", które uświetnią niejedno jesienne spotkanie towarzyskie. Osoby, które są na diecie bezglutenowej, z pewnością zainteresują się "Gryczanymi blinami"," i "Pizzą ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na gryczanym cieście", a Ci, którzy nie mogą spożywać cukru, odkryją stewię i cukier brzozowy. Jednym słowem, inspirująca książka, którą warto mieć w swojej kuchni!   »»» szczegółowo »»»



Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów Technologia gastronimiczna część 1 Podręcznik - Kmiołek Anna

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów Technologia gastronimiczna część 1 Podręcznik - Kmiołek Anna

Podręcznik do nauki zawodów kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.6 (Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do prawidłowego stosowania gastronomicznych procesów technologicznych oraz sporządzania potraw z warzyw, ziemniaków, grzybów, owoców, przetworów mlecznych, produktów zbożowych, mięsa, drobiu, ryb oraz przygotowania potraw półmięsnych i wegetariańskich). Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.   »»» szczegółowo »»»



Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów Część 3 Wyposażenie zakładów gastronomicznych Podręcznik do nauki zawodu - Zienkiewicz Marzanna

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów Część 3 Wyposażenie zakładów gastronomicznych Podręcznik do nauki zawodu - Zienkiewicz Marzanna

Podręcznik do nauki zawodów kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych realizujący treści z zakresu części 2 kwalifikacji T.6 (Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów). Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności potrzebnych do właściwego korzystania z pomieszczeń, urządzeń i sprzętu do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów. Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami, ćwiczeniami i kolorowymi ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej wykorzystania.   »»» szczegółowo »»»



Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Iwanow, Krystyna, Przygoda Beata

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw - Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Iwanow, Krystyna, Przygoda Beata

Książka zawiera dane o wartości energetycznej i zawartości składników odżywczych w produktach spożywczych i potrawach, wyrażone w 100 g produktu jadalnego i w 100 g potrawy gotowej do spożycia. W obecnym wydaniu – zgodnie z nowymi przepisami – poza współczynnikami przeliczeniowymi białka, tłuszczu i węglowodanów przy obliczaniu wartości energetycznej produktów i potraw uwzględniono współczynnik przeliczeniowy dla błonnika pokarmowego.   »»» szczegółowo »»»



Sporządzanie napojów i potraw Towaroznawstwo i przechowywanie żywności Podręcznik do nauki zawodu - Kmiołek Anna

Sporządzanie napojów i potraw Towaroznawstwo i przechowywanie żywności Podręcznik do nauki zawodu - Kmiołek Anna

Zakres: 1. część kwalifikacji T.6 (Przechowywanie żywności) Podręcznik do nauki: metod oceny towaroznawczej surowców i produktów żywnościowych, zasad przechowywania artykułów spożywczych.   »»» szczegółowo »»»



Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów Część 2 Kwalifikacja T.6.2 Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych kucharz - Kmiołek Anna

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów Część 2 Kwalifikacja T.6.2 Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych kucharz - Kmiołek Anna

Podręcznik do nauki: sporządzania przekąsek, zup, deserów, napojów zimnych, gorących i alkoholowych, potraw dietetycznych, narodowych, regionalnych, przygotowywania posiłków codziennych i okolicznościowych.   »»» szczegółowo »»»



Jagnięcina i baranina

Jagnięcina i baranina

Najsmaczniejsze potrawy z ekologicznego bukietu mięs, warzyw i ziół. Dania z baraniny zaliczane są do dań narodowych w wielu krajach na całym świecie. W książce, oprócz przepisów na dania z baraniny czy jagnięciny, najdują się pożyteczne rady: jak wybierać i przechowywać mięso baranie, w jaki sposób można je przyrządzać, jak rozbiera się baraninę. Zawarto tu ponad 60 przepisów, wśród których znajdują się przepisy na dania główne, przekąski i sałatki, zupy, szaszłyki, potrawy mączne z baraniny, a także sosy i marynaty do szaszłyków.   »»» szczegółowo »»»



Carving - Królik Rajmund

Carving - Królik Rajmund

Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię kulinarną, co w kuchni ma ogromne znaczenie. Wazon z cukini, róża z buraka, świecznik z melona, kwiat z arbuza to tylko niektóre z pięknych rzeźb, które można zrobić z pomocą książki. Książka jest pierwszą tego typu pozycją na rynku polskim.   »»» szczegółowo »»»



Carving część III - Królik Rajmund

Carving część III - Królik Rajmund

Rajmund Królik - z zawodu i zamiłowania jest kucharzem w trzygwiazdkowym hotelu. Dzięki podróżom poznał pana Tien Dieu Luong, mistrza carvingu, który przekonał go nie tylko do spróbowania swych sił w przygotowywaniu dekoracyjnych potraw, ale również do ich smakowania. Okazuje się bowiem, że koronkowo ozdobiony owoc lub warzywo podnoszą smak potrawy. Praktyczne wskazówki i zdjęcia zawarte w tej książce umożliwiają szybką naukę tej niecodziennej sztuki. Smaczne rzeźby cieszą oko i rozwijają wyobraźnię kulinarną, co w kuchni ma ogromne znaczenie.   »»» szczegółowo »»»



Potrawy jednogarnkowe

Potrawy jednogarnkowe

Potrawy jednogarnkowe stanowią pełnowartościowy, smaczny posiłek: pożywne zupy, dania z woka, patelni i kociołka oraz zapiekanki. Książka zawiera ponad 160 przepisów na smaczne potrawy mięsne i wegetariańskie, które łączy to, że można je przyrządzić bardzo szybko w jednym garnku.   »»» szczegółowo »»»



Potrawy z ziemniaków

Potrawy z ziemniaków

Ziemniaki są najbardziej popularnym w Polsce warzywem i stanowią, wraz z przetworami zbożowymi, podstawę naszego wyżywienia. Należy się z tego cieszyć, ponieważ zdaniem żywieniowców – ziemniak jest jednym z najlepiej zaprojektowanych przez przyrodę produktów: rodzi się w pierwszorzędnym „opakowaniu”, a właściwie przechowywany utrzymuje świeżość przez bardzo długi czas. Ziemniaki królują na naszych stołach w różnej postaci od chrupiących frytek po smakowite zapiekanki, babki, kluski i pierogi. W prezentowanym tomiku autorzy przedstawili wybór ponad 160 dań, których podstawowym surowcem są ziemniaki, z których można przyrządzać doskonałe sałatki, kotlety, zapiekanki, placki, pierogi, knedle czy pyzy.   »»» szczegółowo »»»



Tradycyjne potrawy świąteczne Wielkanoc - Zacharczuk Jaga

Tradycyjne potrawy świąteczne Wielkanoc - Zacharczuk Jaga

W okresie świąt rezygnujemy z kulinarnych eksperymentów na rzecz tradycji, która smakuje najlepiej. Przepisy „odziedziczone” po babci, dziadku i rodzicach sprawdzają się wyśmienicie. Jaga Zacharczuk wie to od dawna. Owocem jej przywiązania do kulinarnej klasyki jest książka pełna przepisów na jajka, kurczaki, masła, mazurki, pasztety, pieczenie, sałatki, żury i słodycze. Autorka ma nadzieję, że te receptury wzbogacą rodzinne tradycje czytelników. Opowiada o przygotowaniach do świąt i daje nam proste, bardzo przydatne rady. Co zrobić, by skorupka dobrze odchodziła od jajka, sernik nie pękał i nie opadał? Jak samodzielnie zrobić najtańszą na świecie formę do paschy? W jaki sposób „uratować” obeschnięty chrzan i zrobić kolorowy lukier? Czytaj, oglądaj fantastyczne zdjęcia i planuj świąteczne menu!   »»» szczegółowo »»»



Przyprawy do każdej potrawy - Anna Popis-Witkowska

Przyprawy do każdej potrawy - Anna Popis-Witkowska

Wypróbuj nowe, oryginalne oraz tradycyjne i sprawdzone smaki w Twojej kuchni, aby zadziwić swoich gości Tylko dla miłośników dobrej kuchni: Zanim dowiesz się, jak wykorzystać najróżniejsze przyprawy do przyrządzania smakowitych i niezwykle aromatycznych potraw, wyobraź sobie taką sytuację: ...w mieszkaniu roznosi się niesłychanie pobudzający apetyt zapach, a domownicy co chwila dopytują się Ciebie, co tak smakowicie pachnie? Ty z uśmiechem zadowolenia kończysz przygotowywać posiłek. Po chwili wszyscy domownicy siedzą przy stole, zajadają ze smakiem, a pochwałom nie ma końca... A wszystko to jedynie dzięki umiejętnemu dodaniu starannie dobranej przyprawy, która potrafi przekształcić zwykły obiad w iście orientalne danie... Niewątpliwie na co dzień wykorzystujesz takie znane przyprawy jak pieprz, sól, majeranek, bazylia, curry, ale czy słyszałaś na przykład o alpinii, fenkule, kurkumie, kaparach i czy wiesz jak je wykorzystać do urozmaicenia przygotowywanych przez Ciebie potraw? Już za chwilę będziesz mogła zapoznać się z opisem 40 ziół wraz z właściwościami, zastosowaniem, krótką historią i pochodzeniem. Przede wszystkim jednak możesz poznać sekrety niezwykle aromatycznej i taniej kuchni, oraz specjalne propozycje mieszanek przyprawowych wraz z przykładami przepisów na potrawy, przy których przyrządzaniu można wykorzystać proponowane przyprawy. Publikacja, o której mowa, "Przyprawy do każdej potrawy", została przygotowana w postaci elektronicznej (PDF), dzięki której możesz bez problemu przeszukiwać jej treść w poszukiwaniu odpowiedniej przyprawy, wydrukować sobie interesujący Cię aktualnie przepis/opis przyprawy, powiesić go na lodówce i wygodnie z niego korzystać, nie denerwując się zamykającą się tradycyjną książką. Przez żołądek do serca...? To powiedzenie z pewnością nie jest Ci obce. A czy chciałabyś dowiedzieć się, jak je urzeczywistnić? Nie od dziś wiadomo, że niektóre...   »»» szczegółowo »»»