ksiazka kucharska kuronia

Pasuje wiele pozycji - ksiazka kucharska kuronia - spośród kilkudziesięciu tysięcy książek w niskich cenach, w taniej księgarni internetowej Tania Ksiazka.pl


Myśliwska książka kucharska - Grzyb Andrzej

Myśliwska książka kucharska - Grzyb Andrzej

Książka kucharska nie musi być nudnym zbiorem instrukcji dla kucharzy. Jeżeli jej autorem jest Andrzej Grzyb ( literat, polityk, kucharz, smakosz, wędkarz-podróżnik), człowiek wielu pasji i świetny gawędziarz, możemy sięgnąć po nią bez obaw – rzecz jest na pewno do poczytania. Myśliwska książka kucharska jest jak fascynująca rozmowa przy stole: można posłuchać opowieści o polowaniach i polujących, uśmiechnąć się , wysłuchawszy historycznych i literackich anegdot, dowcipów o myśliwych, zachwycić się strofami poetów i dowiedzieć się - rzecz jasna- wielu praktycznych rzeczy o postępowaniu z dziczyzną w kuchni, żeby móc się potem rozkoszować wyśmienitym posiłkiem. Jednak żeby nie było za słodko ( umiar w przyprawianiu dań jest zawsze wskazany), całość została okraszona maksymami pewnego filozofa, co nadało książce nieco-prowokującej do refleksji – ostrości. Przy stole znajduje się miejsce nie tylko dla myśliwych i gotujących, ale dla wszystkich ceniących dobre jedzenie i dobrą literaturę. Jeszcze jedno. Autorze, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Justyna Maluga   »»» szczegółowo »»»



Książka kucharska włoskiej Mamy - Agnieszka Włudarska (red.)

Książka kucharska włoskiej Mamy - Agnieszka Włudarska (red.)

"Książka kucharska włoskiej Mamy" nie jest zwykłym zbiorem przepisów. Znajdziesz w niej ponad 85 receptur na proste w przygotowaniu i pobudzające apetyt włoskie potrawy, jak również wiele wskazówek, opisów tradycji i ludowych mądrości. Na stronach tej książki Mama podzieliła się z tobą całą swą wiedzą, sekretami i doświadczeniem w przygotowywaniu posiłków dla ponad 36-osobowej rodziny. Powstał nieoceniony poradnik, który musisz mieć w swojej kuchni.   »»» szczegółowo »»»



Zwykła książka kucharska - Karasiowa Anna

Zwykła książka kucharska - Karasiowa Anna

Masz wolny weekend w domu i chcesz przygotować wykwintne śniadanie? Zaprosiłaś przyjaciół, a w głowie brak pomysłu na oryginalny obiad? Szykuje się dobra zabawa ze znajomymi? A może rodzina zapowiedziała się na święta? Po prostu potrzebujesz Zwykłej Książki Kucharskiej z przepisami na: rozmaite pasty, domowy pasztet i tosty na śniadanie; przystawki, sałatki, surówki, albo nalewki na zdrowie; tradycyjny barszcz z pasztecikami, schab ze śliwkami lub kaczkę po pekińsku na obiad; pierniki, szarlotkę królewską, czy torcik tiramisu na deser. Zwykła Książka Kucharska jest opowieścią kulinarną Anny Karasiowej; opowieścią o tym, jak zwykłym potrawom nadać wyjątkowy smak. Autorka dzieli się swoim własnym doświadczeniem oraz rodzinną tradycją świątecznych potraw. W doskonaleniu sztuki kulinarnej chętnie czerpała z rad bliskich jej osób. Niech przyniesie dużo radości przy wspólnym gotowaniu i spożywaniu posiłków.   »»» szczegółowo »»»



Książka kucharska dla alergików - Sherwood Alice

Książka kucharska dla alergików - Sherwood Alice

Zbiór przepisów kulinarnych, rad i bezcennych wskazówek, dzięki którym nie trzeba będzie przygotowywać osobnego posiłku dla dziecka, męża czy żony, uczulonych na pewne składniki. Autorka uczy, jak zastąpić uczulający produkt innym, bezpiecznym, by cała rodzina mogła jeść to samo. Czasem wystarczy zmienić mąkę lub rodzaj oleju. Każdy przepis podano w czterech wersjach, uwzględniających alergię na jajka, produkty mleczne, orzechy i gluten.   »»» szczegółowo »»»



Gdańska książka kucharska

Gdańska książka kucharska

Wskazanie jak gotować, piec i marynować na smaczny sposób zgodnie ze sprawdzonymi przepisami dzięki piećdziesięcioletniemu doświadczeniu opracowała Marie Rosnack z suplementem zawierającym potrawy i napoje dla chorych i zdrowiejących.   »»» szczegółowo »»»



Odchudzająca książka kucharska - Bardadyn Marek

Odchudzająca książka kucharska - Bardadyn Marek

Jeżeli próbując schudnąć ograniczasz jedzenie, to niedobór składników odżywczych już po kilku dniach gwałtownie spowalnia przemianę materii. W efekcie chudniesz mniej, niż jest to możliwe i szybciej tyjesz po zakończeniu diety. Jak uniknąć pułapki, która czeka na każdego, kto próbuje pozbyć się nadwagi lub otyłości? Doktor Marek Bardadyn, ekspert w dziedzinie odchudzania, twórca zdobywającej ogromną popularność diety strukturalnej zaprezentowanej w bestsellerach Kody młodości (D.W. REBIS 2006) i Odchudzanie weekendowe (D.W. REBIS 2007) przedstawia niezwykle skuteczną metodę szybkiego i zdrowego odchudzania bez efektu jo–jo, która polega na... jedzeniu! Zamiast tradycyjnych posiłków wybieraj przedstawione w tej książce dania składające się z najcenniejszych produktów diety strukturalnej. Dostarczając minimalnej liczby kalorii, zapewniają one maksymalne dostępne dawki składników odżywczych i substancji przyspieszających przemianę materii. Schudnij bez poczucia głodu, ciesząc się energią i doskonałym samopoczuciem! Odchudzająca książka kucharska to nie tylko profesjonalny i nowoczesny poradnik kulinarny, ale przede wszystkim przewodnik dla wszystkich, którym nie udało się dotychczas spełnić marzenia o odzyskaniu idealnej sylwetki i pełnego zdrowia.   »»» szczegółowo »»»



Odmładzająca książka kucharska - Bardadyn Marek

Odmładzająca książka kucharska - Bardadyn Marek

Odmładzająca książka kucharska to kontynuacja Odchudzającej książki kucharskiej, bestsellerowego poradnika kulinarnego zawierającego przepisy na koktajle i dania diety strukturalnej. Doktor Marek Bardadyn proponuje w nim 100 nowych przepisów, które nie tylko pozwolą szybko, trwale i ze smakiem schudnąć, ale jednocześnie niezwykle skutecznie pobudzą procesy odmładzania organizmu. Możliwość naturalnej suplementacji konkretnych witamin i minerałów na podstawie danych o ich zawartości w poszczególnych daniach to efekt wprowadzenia przez autora innowacyjnej formuły prezentacji przepisów kulinarnych i bardzo praktyczne rozwiązanie, które z pewnością zainteresuje wszystkich fanów zdrowego stylu życia i odżywiania. Doktor Marek Bardadyn jest ekspertem w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania, twórcą zdobywającej coraz więcej zwolenników diety strukturalnej. Jest autorem wielu publikacji medycznych i bestsellerowych książek Odchudzanie weekendowe, Kody młodości, Nałóg jedzenia, Odchudzająca książka kucharska. Jego autorskie rubryki porad medycznych w poczytnych czasopismach i programy telewizyjne cieszą się ogromną popularnością. Z jego porad korzystają gwiazdy show-biznesu, znani politycy i sportowcy z całego świata.   »»» szczegółowo »»»



Książka kucharska - Carper Jean

Książka kucharska - Carper Jean

Książka kucharska zawiera wybór najlepszych przepisów na pyszne, korzystne dla zdrowia dania wraz z dokładnym wyjaśnieniem zasad racjonalnego odżywiania się. Jean Carper najpierw przedstawia podstawowe informacje z zakresu dietetyki, bez których nie sposób się obejść, w tym: - dziesięć podstawowych zasad mądrego jedzenia, - wskazówki dotyczące odcyfrowywania etykiet na kupowanych produktach żywnościowych, - charakterystykę przypraw i ziół, które działają przeciwzapalnie, oraz tłuszczów, których należy unikać. A także garść podpowiedzi: - jak odróżnić dobre węglowodany od złych, - jak walczyć z rakiem z pomocą owoców i warzyw, - jak unikać kancerogenów i toksyn w spożywanych mięsach i rybach. „Już od samego czytania przepisów Jean Carper czujemy się zdrowsi. Dania są łatwe, szybkie w przygotowaniu i pełne odżywczych składników, a przy okazji wyśmienicie smakują. Jako jedyna spośród wielu ekspertów zdrowego żywienia, Jean Carper nie tylko tłumaczy, co i jak powinniśmy jeść, ale jeszcze zamienia tę teorię w prawdziwą ucztę dla podniebienia”. – Phyllis Richman, autorka i ekspert ds. żywności, były krytyk kulinarny „Washington Post” „Jean Carper ma zdumiewającą umiejętność przekładania informacji z zakresu dietetyki na proste i praktyczne wskazówki, które są zgodne z aktualnym stanem wiedzy, brzmią rozsądnie i, przede wszystkim, wyśmienicie smakują!”. – Dr Jennie Brand-Miller, autorka bestsellerowej serii Nowa rewolucja glukozowa W serii ukazały się również książki Jean Carper: Żywność twój cudowny lek, Apteka żywności, Cudowne kuracje, Stop starzeniu!   »»» szczegółowo »»»



Książka kucharska dla studentów - Hoeren Thomas, Leesker Christiane

Książka kucharska dla studentów - Hoeren Thomas, Leesker Christiane

Książka kucharska dla studentów 72 przepisy na dania sycące, szybkie, zdrowe i tanie * Oryginalna, pełna pomysłów * Proste, zdrowe i pyszne jedzenie * 72 przepisy wypróbowane i polecane przez studentów * Książka trwała i wygodna w użyciu * Sprawdzone porady, listy zakupów, proste sposoby na głód Spis treści Wprowadzenie Przepisy Na co dzień, czyli makarony. Niby to samo, a zawsze inaczej. Dla efektu, czyli zapiekanki. Pomysły dla tych, którzy nie lubią gotować, a chcą jeść Nalot, czyli wizyta rodziców. Jak przekonać mamę, że dobrze się odżywiam? Na zapas, czyli smaczne dania wielogarnkowe. Dla zdrowia, czyli sałatki. Zdrowe jedzenie nie musi być nudne. W biegu, czyli przekąski. Kontrpropozycje dla kanapek. Osłoda dnia, czyli desery. Proste sposoby na poprawę humoru. Indeks: czego warto spróbować?   »»» szczegółowo »»»



Książka kucharska 365 sposobów na.... - Opracowanie zbiorowe

Książka kucharska 365 sposobów na.... - Opracowanie zbiorowe

Oto książka kucharska dla każdego, bez względu na to, jaką stosujemy dietę, ile mamy czasu i pieniędzy czy dla kogo gotujemy. 365 sposobów na… to nie tylko setki pomysłów na pyszne dania, lecz także zbiór porad, które pomogą twórczo podejść do gotowania i przyrządzić potrawy tak, żeby naprawdę smakowały domownikom i gościom. Wystarczy wybrać składnik podstawowy i posługując się symbolami, znaleźć idealny dla siebie przepis - danie dopasowane do naszego smaku i potrzeb. Jeśli czujemy się znudzeni, ciągle gotując to samo, albo stajemy przed dylematem, co zrobić z kolejną porcją piersi z kurczaka i paczką makaronu, ta książka podsunie nam pomysły, które na zawsze odmienią naszą kuchnię.   »»» szczegółowo »»»



Książka Kucharska - Gittleman Ann Louise

Książka Kucharska - Gittleman Ann Louise

Ann Louise Gittleman stworzyła fenomenalną książkę, podchodzącą do problemu odchudzania się w zupełnie nowatorski sposób. Skupiając się przede wszystkim na oczyszczaniu organizmu z toksyn, autorka pomogła tysiącom ludzi nie tylko zrzucić wagę, lecz również zmienić niezdrowy styl życia. Jej kolejne dzieło to książka kucharska, zawierająca ponad 200 wypłukujących tłuszcz przepisów, wykorzystujących oczyszczające organizm zioła i przyprawy opisane w "Planie Wypłukiwania Tłuszczu".   »»» szczegółowo »»»



Moja pierwsza książka kucharska - Krzywicka Izabela

Moja pierwsza książka kucharska - Krzywicka Izabela

Zaskocz swoich przyjaciół i rodzinę 56 wyśmienitymi przepisami z całego świata. Naucz się jak robić pizzę, omlety, sajgonki, sernik, czekoladowe sosy i wiele, wiele więcej!   »»» szczegółowo »»»



Kociewska książka kucharska - Grzyb Andrzej

Kociewska książka kucharska - Grzyb Andrzej

Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze wschodu na zachód, a i odwrotnie, swoją wiedzę o jedzeniu, swoje potrawy, smaki i produkty. Morzem i lądem wędrowały kartofle, kawa, herbata czy – równie ważne jak sól i cukier – przyprawy. W tej książce kucharskiej przypomina się to, co dawniej na Kociewiu jadano i to, co dzisiaj trafia na stoły ku uciesze podniebień i żołądków, z nadzieją, że mimo nowinek i postępującego uniwersalizmu wiele naszych potraw przetrwa. Nikogo nie musimy udawać. Jesteśmy częścią tej krainy, naszej krainy, Kociewia. Jej solą. Potrawy i ich przygotowanie w tej książce pokazujemy nie z powodu mody, lecz jako ważną część naszej regionalnej kultury.   »»» szczegółowo »»»



Nowoczesna dietetyczna książka kucharska - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Nowoczesna dietetyczna książka kucharska - Wieczorek-Chełmińska Zofia

Nowoczesna i wszechstronna publikacja ze sprawdzonymi przepisami. Receptury smacznych i łatwych do przygotowania potraw, uwzględniające zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Gotowe rozwiązania dietetyczne w różnych stanach chorobowych.   »»» szczegółowo »»»



Pomorska książka kucharska - Zaremba-Szuba Grażyna

Pomorska książka kucharska - Zaremba-Szuba Grażyna

Pomorska książka kucharska to 160 stron, 50 przepisów, krótki esej o historii kulinarnej Pomorza oraz archiwalne zdjęcia towarzyszące współczesnym fotografiom proponowanych potraw – wszystko w opracowaniu Grażyny Zaremby-Szuby. Gotowanie według starych receptur to wielka podróż w nieznane. Nie wiemy, co ze sobą zabrać, aby dotrzeć do lądu. I co tam znajdziemy? Rozpoczęłyśmy podróż po historii kuchni pomorskiej. Śladów jej obecności szukamy nie tylko w gotowaniu. Rozpytujemy wśród starszych ludzi. Szukamy zapisów, zdjęć, książek. Karmimy się też własnymi wspomnieniami. Autorki dawnych książek kucharskich we wstępie do gotowania podkreślały, że przepisy przez nie zebrane miały być tanie i łatwe w przygotowaniu. Czasy jednak się zmieniły, minęło sto lat i dziś cielęcina jest na wagę złota, dobre ryby trudno kupić, kasztany jadalne są co prawda w sklepach, ale nie ma świeżych, a trufle są do nabycia tylko w drogich delikatesach. Wszystkie przepisy z tej książki zostały sprawdzone, przetestowane, a kiedy tego wymagały, zmodyfikowane dla potrzeb współczesnej kuchni. Jednostki miar i wag tak przeliczone, aby każdy skłonny do kulinarnych poszukiwań mógł łatwo i bez przeszkód samodzielnie przygotować danie. Przy niektórych przepisach zamieściłam swoje uwagi. Wybierałyśmy spośród setek przepisów tylko te, które naszym zdaniem będziecie chcieli i mogli wypróbować bez przeszkód. Mamy nadzieję, że praca, którą stworzyłyśmy będzie z powodzeniem wykorzystywana przez zwolenników tradycyjnej kuchni, dzisiaj nazywanej modnie slow food. Dlatego czytelnik dostaje do rąk opis zabawy w gotowanie, a także próbę wiązania porozrywanych nitek ze światem, który odszedł wraz z żyjącymi tu niegdyś ludźmi. Grażyna (Nina) Zaremba-Szuba   »»» szczegółowo »»»



Zdrowe gotowanie Książka kucharska na drugą połowę życia - Jakimowicz-Klein Barbara

Zdrowe gotowanie Książka kucharska na drugą połowę życia - Jakimowicz-Klein Barbara

Co i jak jeść, by dobrze się czuć w zaawansowanym wieku? Z czasem spowalnia się przemiana materii, zmniejsza masa mięśniowa, następują zmiany hormonalne. Odpowiednie jedzenie może nas dłużej utrzymywać w dobrej formie. Książka jest podzielona na dwie części. W pierwszej omówione są podstawowe zasady żywieniowe pozwalające uniknąć problemów pokarmowych. W drugiej autorka prezentuje smakowite przepisy na potrawy dla starszych osób, które nie są poważnie i przewlekle chore.   »»» szczegółowo »»»



Moja pierwsza książka kucharska - Ohrn Maria

Moja pierwsza książka kucharska - Ohrn Maria

W tej książce znajdziesz przepisy na dania smaczne i stosunkowo łatwe w wykonaniu. Są tu zarówno obiady, które możesz ugotować dla całej rodziny, jak i szybkie, pyszne przekąski, które możesz przygotować, kiedy przychodzisz ze szkoły głodny jak wilk.   »»» szczegółowo »»»



Jesteś tym, co jesz Książka kucharska - McKeith Gillian

Jesteś tym, co jesz Książka kucharska - McKeith Gillian

Któż z nas nie chciałby być zdrowszy i szczęśliwszy, a przy tym mieć prawidłową wagę? Wszystko to - oraz więcej energii, lepszy seks i większe zdolności umysłowe - obiecuje Gillian McKeith przestrzegającym jej zaleceń. Autorka pokazuje, jak sposób odżywiania wpływa na działanie organizmu, jak się wyzbyć złych nawyków, jak zapobiegać problemom zdrowotnym związanym z odżywianiem i jaka żywność pomaga odtruwać organizm. Proste i skuteczne rady Gillian McKeith sprawią, że już wkrótce będziesz się czuć i wyglądać świetnie. Półtora miliona egzemplarzy sprzedanych w samej tylko Wielkiej Brytanii.   »»» szczegółowo »»»



Kolaż kulinarny Książka kucharska Perły Kacman - Kacman Perła

Kolaż kulinarny Książka kucharska Perły Kacman - Kacman Perła

Kolaż kulinarny, to pomieszanie różności - zawiera przepisy z różnych stron świata i z różnych kultur, na swojskie kartofle i egzotyczne owoce morza. W zamyśle autorki ten groch z kapustą, czy jak łączy jednak w całość przekonanie, że jedzenie jest jednym z największych uroków życia, że można jeść smacznie i zdrowo, a przede wszystkim, że nie trzeba się strasznie namęczyć, żeby coś pysznego przygotować. Gotowanie nie musi oznaczać godzin spędzonych przy kuchni, nie wymaga też dokładnego przestrzegania cudzych przepisów.   »»» szczegółowo »»»



Ajurwedyjska książka kucharska - Morningstar Amadea, Desai Urmila

Ajurwedyjska książka kucharska - Morningstar Amadea, Desai Urmila

Publikacja dostarcza nowego spojrzenia na starożytną sztukę samoleczenia. Zawiera ponad 250 sprawdzonych, prostych, łatwych w przygotowaniu przepisów, stworzonych, by wspomóc zachowanie witalności i energii przez długie lata. Oferuje szeroki wachlarz zindywidualizowanych receptur, dostosowanych do poszczególnych typów konstytucjonalnych - od orientalnych dań indyjskich aż po europejskie i amerykańskie specjały.   »»» szczegółowo »»»



Bobas Lubi Wybór Książka kucharska - Rapley Gill, Murkett Tracey

Bobas Lubi Wybór Książka kucharska - Rapley Gill, Murkett Tracey

W „Bobas Lubi Wybór” Gill Rapley (pielęgniarka i mama) i dziennikarka Tracey Murkett zaproponowały rewolucyjne podejście w kwestii rozszerzania diety niemowląt. Oparta na zdroworozsądkowym myśleniu metoda zakłada pominięcie etapu papek i pozwala dziecku uczestniczyć w domowych posiłkach już od pierwszych chwil. Książka kucharska BLW oferuje przepisy i plany wspólnych posiłków do wypróbowania – cała rodzina może pomóc maluchowi stać się wytrawnym smakoszem! Zdrowe i pyszne dania, którym cieszyć się będzie cała rodzina, fantastyczne zdjęcia, a także: - proste porady: od czego zacząć rozszerzanie diety? - niezbędne informacje na temat żywienia i bezpiecznego jedzenia - pomysły na szybkie przekąski i posiłki - anegdoty z życia rodzin stosujących BLW Książka kucharska BLW daje rodzicom pewność, że mogą uczynić wspólne posiłki przyjemnymi i ekscytującymi, a dzieci we własnym tempie rozwiną swoje umiejętności jedzenia.   »»» szczegółowo »»»



Tajemnica w garnku, czyli książka kucharska dla dziewczynek i chłopców - Adamik Hanna, Adamik Stefan

Tajemnica w garnku, czyli książka kucharska dla dziewczynek i chłopców - Adamik Hanna, Adamik Stefan

Przygody rodzeństwa – Zuzki i Bartka, które są pretekstem do kuchennych doświadczeń. Ciepła, rodzinna opowieść z garnkami i talerzami w tle oraz wiele sprawdzonych przepisów, które zachęcą każde dziecko do kulinarnych eksperymentów. Książka zwraca również uwagę na kwestie bezpieczeństwa w kuchni, samodzielnego przygotowania posiłków a także podpowiada młodym kuchmistrzom z jakimi kuchennymi troskami powinni kierować się do rodziców. "Czy zastanawiasz się czasem nad tym, jak to się stało, że ktoś wymyślił różne potrawy: na przykład zupę ogórkową albo kotlety mielone czy ciasto biszkoptowe? Czy sprawił to przypadek, czy może ktoś, dawno temu, sam spróbował udoskonalić swój jadłospis, bo mu się znudziło jedzenie wciąż tych samych, bardzo prostych potraw? Wiele z nich powstało przypadkowo, inne przez próby, dodawanie i zmienianie składników, czyli eksperymenty. Nawet nie wiemy, jakie historie wiązały się z poszczególnymi potrawami. Aby nie zapominać tego, co akurat się udało, co bardzo smakowało, ludzie zaczęli zapisywać składniki i sposób przygotowania różnych dań. Tak powstały książki kucharskie. I co się okazało? Że różnią się od siebie propozycjami potraw i ich przyrządzania, że zależy to także od kraju, w którym żyją ich autorzy. Co innego jada się na zimnej północy Europy, a co innego na południu – tam, gdzie jest cieplej, gdzie rosną słodsze i bardziej soczyste owoce, a słońce mocniej grzeje! A jeszcze co innego jada się w dalekiej Azji czy gorącej Afryce. Warto poznawać te różne smaki i kompozycje, ale zanim to nastąpi – naucz się poruszać po kuchni, zaprzyjaźnij się z jej mieszkańcami: garnkami, sztućcami, kubeczkami i chochelkami. Często widzisz, jak mama czy tata szybko i zręcznie poruszają się w kuchni: doskonale wiedzą, jakiego garnka użyć do gotowania kaszy, a jakiego do jarzyn. I nigdy nic im nie upadnie na podłogę, nie stłuką talerza, nie poparzą się...   »»» szczegółowo »»»