dietetycznego

Pasuje wiele pozycji - dietetycznego - spośród kilkudziesięciu tysięcy książek w niskich cenach, w taniej księgarni internetowej Tania Ksiazka.pl


Dietetyka - Włodarek Dariusz

Dietetyka - Włodarek Dariusz

Rozdział I Planowanie i organizacja żywienia dietetycznego 1.1. Zagadnienia sanitarno-higieniczne w żywieniu dietetycznym 1.2. Dobór surowców i technik przyrządzania potraw 1.2.1. Dobór surowców do przyrządzania potraw 1.2.2. Dobór technik przyrządzania potraw 1.3. Wody mineralne i ich znaczenie w żywieniu dietetycznym 1.4. Środki spożywcze specjalnego dietetycznego przeznaczenia 1.5. Zasady planowania diet leczniczych na podstawie dziennej racji pokarmowej człowieka zdrowego 1.6. zynności układu pokarmowego Rozdział II Klasyfikacja i charakterystyka diet 2.1. Klasyfikacja diet 2.2. Sposoby modyfikacji diet 2.3. Żywienie podstawowe 2.4. Dieta bogatoresztkowa 2.5. Dieta łatwo strawna 2.6. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego 2.7. Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu 2.8. Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji 2.8.1. Dieta płynna 2.8.2. Dieta płynna wzmocniona 2.8.3. Dieta papkowata 2.8.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę 2.9. Dieta ubogoenergetyczna 2.10. Dieta bogatobiałkowa 2.11. Dieta niskobiałkowa 2.12. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych 2.13. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów Rozdział III Żywienie w chorobach wynikających z niedoboru wybranych składników pokarmowych 3.1. Witaminy   »»» szczegółowo »»»



Liczmy witaminy w diecie - Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Wojtasik Anna, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna

Liczmy witaminy w diecie - Kunachowicz Hanna, Nadolna Irena, Wojtasik Anna, Przygoda Beata, Iwanow Krystyna

Witaminy stanowią bardzo ważną grupę związków potrzebnych do prawidłowego przebiegu wielu czynności życiowych organizmu. Mimo, że witaminy znajdują się w pokarmach w minimalnej ilości i nie dostarczają organizmowi ani jednej kalorii, organizm nasz nie może bez dostatecznego ich dopływu normalnie się rozwijać i funkcjonować. Urozmaicone pożywienie zazwyczaj zapewnia potrzebne ilości witamin, co pozwala na normalne funkcjonowanie organizmu. Dlatego ważne jest właściwe żywienie zawierające dużą ilość surowych warzyw i owoców, soków owocowych lub owocowo-warzywnych a także stosowanie preparatów witaminowych. Autorki zwracają uwagę na witaminy w diecie z punktu prawidłowego układania jadłospisów i postępowania dietetycznego.   »»» szczegółowo »»»



Kuchnia polska

Kuchnia polska

Kuchnia polska PWE jest obecna w polskich domach i polskich księgarniach na całym świecie od prawie 50 lat. Fenomen jej popularności należy tłumaczyć tym, że nie jest to zwykła książka kucharska, zawiera bowiem nie tylko doskonałe i sprawdzone przepisy na dania współczesne i tradycyjne, proste i wyrafinowane, opracowane na podstawie najnowszej wiedzy o zdrowym odżywianiu przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia ale także wiadomości na temat zasad: *racjonalnego żywienia, *nakrywania do stołu, *podawania potraw, *zachowania przy stole *żywienia dietetycznego (wraz z przepisami!). Co ważne, każdy przepis ma podaną jego wartość energetyczną (w kcal). Książka pomoże Państwu odkryć na nowo przysmaki polskiej kuchni, a wspaniałe zdjęcia pobudzą wyobraźnię i apetyt.   »»» szczegółowo »»»



Żywienie w turystyce - Grzesińska Wiesława, Gajewska Danuta

Żywienie w turystyce - Grzesińska Wiesława, Gajewska Danuta

Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów szkół hotelarsko-turystycznych i gastronomicznych, kształcących kadry na potrzeby turystyki.era wiadomości na temat znaczenia składników pokarmowych i ich wpływu na organizm człowieka oraz właściwości produktów spożywczych i zasad ich przechowywania w różnych warunkach. Przedstawiono w nim zasady racjonalnego żywienia i układania jadłospisów. Towarzyszy im prezentacja nowszych osiągnięć w dziedzinie żywności i żywienia (makrobiotyki, zdrowa żywność). Omówiono zwyczaje żywieniowe w Polsce i w innych krajach oraz podstawy żywienia dietetycznego. Nr dopuszczenia: 11/99   »»» szczegółowo »»»



Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej

Chemia i biotechnologia w produkcji zwierzęcej

W optymalizacji produkcji zwierzęcej, oprócz wykorzystania zdobyczy współczesnej genetyki, technologii produkcji, w tym i żywienia, stosuje się powszechnie rożnego rodzaju związki organiczne i nieorganiczne, mikroorganizmy i ich metabolity, pozyskiwane bądź to na drodze syntezy chemicznej, bądź wskutek wykorzystania często dość skomplikowanych procesów biotechnologicznych. Do tej grupy składników należy więc zaliczyć związki i preparaty, których zastosowanie w chowie i hodowli zwierząt zwiększa produkcyjność, zdrowotność, umożliwia przedłużenie albo poprawę użyteczności pokarmowej pasz, szczególnie pod względem wyglądu, zapachu, smaku, konsystencji i trwałości, stosowanych metod technologicznych, a także przeznaczenia żywieniowo-fizjologicznego lub dietetycznego. W tej publikacji przedstawiono bogactwo związków chemicznych i preparatów biotechnologicznych, które rozważnie i umiejętnie stosowane, mogą być bardzo przydatne w efektywnej produkcji zwierzęcej, zapewniającej pozyskanie bezpiecznej żywności. Poruszono także zagadnienia dotyczące konserwacji pasz, modyfikacji genetycznej roślin i pasz oraz wykorzystania nanotechnologii w produkcji zwierzęcej.   »»» szczegółowo »»»



Kardiologia w praktyce wybrane zagadnienia tom 2 - Praca zbiorowa

Kardiologia w praktyce wybrane zagadnienia tom 2 - Praca zbiorowa

Podczas spotkań Autorów z lekarzami praktykami powstał pomysł napisania tej książki. Jest ona doskonałą pomocą dla lekarzy, którzy jako pierwsi podejmują „walkę” z chorobami serca. Publikacja zawiera więc zagadnienia dotyczące elektrokardiogramu, jako podstawowego narzędzia diagnostycznego w niedokrwiennej chorobie serca, zaburzeniach rytmu, późnych potencjałach komorowych, zaburzeniach przewodzenia oraz zagadnienia dotyczące interpretacji zapisu EKG i telemedycyny. Wiele miejsca poświęcono klinicznemu znaczeniu echokardiografii m.in. przezklatkowej, obciążeniowej, przezprzełykowej, a także scyntygrafi perfuzyjnej serca i standardom badań nieinwazyjnych w dia- gnostyce. Przedstawiono tematykę farmakologii klinicznej oraz choroby niedokrwiennej serca, wszechstronnie poruszając tematykę krążenia wieńcowego, choroby wieńcowej, miażdżycy, epidemiologii, postępowania dietetycznego, ze zwróceniem uwagi na różne populacje pacjentów: kobiety, osoby starsze. Przeanalizowano zagadnienia nadciśnienia tętniczego i niewydolności serca, ze zwróceniem uwagi na patofizjologię, epidemiologię i le- czenie kardiochirurgiczne. Wiele miejsca poświęcono zaburzeniom rytmu serca, omawiając ich mechanizmy, a także badania diagnostyczne i poszczególne schorzenia, w których występują np. migotanie przedsionków.   »»» szczegółowo »»»



Króliki Reksy użytkowanie futerkowe - Barabasz Bogusław, Bieniek Józef

Króliki Reksy użytkowanie futerkowe - Barabasz Bogusław, Bieniek Józef

Hodowla królików z przeznaczeniem na futro nigdy nie była zbyt rozpowszechniona. Od początków udomowienia królik znany był z doskona­łego, wartościowego i dietetycznego mięsa, stąd też na przestrzeni wieków właśnie pozyskiwanie mięsa było głównym celem hodowli tego gatunku. Skórki królików, chociaż bardzo tanie, cechuje stosunkowo mała trwałość, co jest przyczyną ograniczonego ich wykorzystania w kuśnierstwie. Duże zdolności adaptacyjne królika do najróżniejszych warunków klimatycznych i sposobów utrzymania przyczyniły się do wyhodowania bardzo dużej liczby ras i odmian, wśród których tylko nieliczne reprezen­tują futerkowy typ użytkowania. Wśród najważniejszych ras futerkowych królików wymienić należy, m.in.: niebieskie wiedeńskie, białe wiedeńskie, francuskie srebrzyste, szynszylowe, srokacze, białe polskie i czarne podpalane. Wyjątkowo piękna struktura okrywy włosowej królików tych ras oraz oryginalne warianty umaszczenia powodowały, że pozyskiwane z nich skórki znajdowały nabywców, były przerabiane na czapki, kołnierze oraz liczne dodatki do ubrań. Niezależnie od tego wykorzystywane były jako surowiec do podrabiania cenniejszych gatunków skór futerkowych, jak skórki rysi, lampartów, ocelotów, soboli czy skunksów. Ważną zaletą skórek królików futerkowych jest łatwość ich barwienia (zwłaszcza skó­rek jednobarwnych, białych) na różne kolory, normalnie niespotykane u zwierząt futerkowych, np. różowy, zielony, czerwony, lila itp. Uszlachetnione w taki sposób stanowią atrakcyjne dodatki do konfekcji młodzie­żowej.   »»» szczegółowo »»»