Program poświęcony polskiemu dziedzictwu kulinarnemu. Promujemy starą, dobrą polską kuchnię. Chcemy ocalić od zapomnienia przepisy naszych babć. Przybliżyć ciekawostki dotyczące staropolskiego jadłospisu. Pokazujemy, jak przygotować wyjątkowe potrawy regionalne nieznane w żadnym innym regionie Europy.
OPIS CZĘŚCI:
1. Gruszki na trzy sposoby 2. Jabłka w szlafroczkach 3. Kruche ciasteczka ze skwarkami 4. Migdałowy mazurek 5. Piernik 6. Waniliowe pierogi z makiem 7. Strudel ciągniony 8. Szarlotka po staropolsku
Rok produkcji: 2006 - 2009
Scenariusz i realizacja: Małgorzata Motecha-Pastuszko, Agnieszka Niemcewicz
Opowiada: dr Grzegorz Russak
Gotuje: Marcin Wysocki
Muzyka: Joanna Fidos
Producent: Jerzy Jakutowicz
DANE TECHNICZNE:
Czas trwania: 80 min
Nośnik: DVD
Liczba nośników: 1
Obraz: kolor
Format obrazu: 4:3
Dźwięk: mono
Rok wydania: 2011