"Kuchnia polska" od PWE to absolutny klasyk wśród polskich książek kucharskich. Przepisy na tradycyjne dania, wartości energetyczne, mnóstwo praktycznych porad.
Pamiętacie tę okładkę? Być może widzieliście ją dawno temu, na regale w domu swoich rodziców lub dziadków. Być może sięgaliście po nią już wiele razy, ale od lat bezskutecznie wypatrujecie tej pozycji na półkach księgarń. I oto nareszcie jest znowu!
"Kuchnia polska" wydana nakładem Polskiego Wydawnictwa Ekonomicznego to absolutny klasyk wśród książek kucharskich traktujących o rodzimej kuchni. Ukazała się po raz pierwszy w roku 1959. Zawiera potężny wybór przepisów na tradycyjne potrawy, wypieki, desery, przetwory i inne przysmaki, które u wielu czytelników to kwintesencja smaku dzieciństwa.
Na ponad siedmiuset stronach znajdziemy jednak nie tylko przepisy i listy składników. Nowa wersja książki powstała przy współudziale pracowników Instytutu Żywności i Żywienia. Zawiera rekomendacje dotyczące prawidłowego odżywiania, sugestie, które produkty są zdrowe, które zaś spożywać należy rzadko. Przy każdym przepisie podana została wartość kaloryczna potrawy.
"Kuchnia polska" to także praktyczne wskazówki dotyczące nakrywania do stołu, podawania potraw i stosownego zachowania się przy posiłkach. Stanowi więc kompleksowy zbiór wiadomości, bez których w kuchni po prostu trudno się obejść.