W dzisiejszym świecie wszyscy jesteśmy narażeni na stres, brak ruchu oraz toksyny z zanieczyszczonego środowiska, co powoduje coraz częstsze ujawnianie się schorzeń cywilizacyjnych. Z pomocą przychodzi nam Tradycyjna Medycyna Chińska i dieta według Pięciu Przemian. Podstawową zasadą przygotowywania posiłku jest w tym przypadku zachowanie właściwej kolejności dodawania produktów do potrawy. O sile energetycznej i leczniczej decyduje ostatni składnik. W zależności od tego, jaki organ wewnętrzny Ci niedomaga, przygotujesz posiłek, który zregeneruje narząd i wyeliminuje ból. Jest to dostosowany do Ciebie sposób odżywiania. Będziesz mógł nie tylko delektować się smakiem przygotowanych posiłków, lecz zyskasz świadomość, że wspomagasz własne zdrowie. Poznaj smaki zdrowia.
- Autor: Katarzyna Maria Puchacz
- Wydawnictwo Vital
- Seria W kuchni Pięciu Przemian
- Oprawa: Miękka
- Rok wydania: 2015
- Ilość stron: 256
- Format: 14,5x20,5 cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788364278785
- Język: polski
- Podtytuł: Potrawy, które leczą i odżywiają
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788364278785
- EAN: 9788364278785
- Wymiary: 145X205
- Powiązane tematy: Last Minute
Recenzje książki Dieta według Pięciu Przemian (1)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Magdalena S. w dniu 2016-05-30Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
17 z 17 osób uznało recenzję za przydatnąMedycyna chińska zawsze była dla mnie rzeczą bardzo interesującą, podobnie jak wywodząca się z niej dieta pięciu przemian. Nie mam z nią zbyt dużego doświadczenia, ale być może najwyższa pora to zmienić! Tym bardziej, że natrafiłam na książkę, która naprawdę w dobry sposób przedstawia jej zasady, dobór składników oraz skupia się na zwiększeniu świadomości żywieniowej. A co najlepsze, napisała ją polska autorka, która potrafiła odnieść tę wiedzę do naszych realiów!
Dieta pięciu przemian wyznaje zasadę, że żywność jest lekiem, a lek żywnością. To sposób odżywiania, który zapewnia zdrowie, lepsze samopoczucie, energię i harmonię. A dodatkowo wszystkie potrawy są równie pyszne co te, przygotowane normalnie! A może nawet lepsze… Katarzyna Puchacz stopniowo wprowadza nas w ten świat i początkowo w krótki i zwięzły sposób opisuje właściwości lecznicze poszczególnych produktów, przede wszystkim tych, które są najbardziej popularne w kuchni polskiej. Wielu osobom wydaje się, że gotowanie zgodnie z pięcioma przemianami jest rzeczą trudną i skomplikowaną – ta książka całkowicie zaprzecza takiemu twierdzeniu.
Autorka prezentuje raczej dietę w pełni roślinną i opisuje produkty takie jak warzywa liściaste, cebulowe, kapustne, owoce, rośliny psiankowate, przyprawy i warzywa strączkowe. W każdym z rozdziałów dotyczących konkretnych grup prezentuje bardzo proste, niewymagające wybitnych umiejętności kulinarnych przepisy. Podobno właśnie taki sposób odżywiania najlepiej działa na nasz organizm – nie łączenie ze sobą zbyt wielu składników i prostota, która zapewnia łatwość trawienia i poczucie lekkości. Znajdziecie tutaj przepisy na surówki, zupy, kompoty czy pasty do chleba, ale także wiele innych. Ja z pewnością wypróbuję większość z nich!
Prawdopodobnie najlepszym elementem tej książki jest rozdział o nazwie „Kalendarz”. Przechodzimy przez wszystkie miesiące w roku, a autorka w doskonały i bardzo logiczny sposób przedstawia, z jakich produktów powinniśmy wtedy korzystać, co gotować i jakie minerały oraz witaminy dostarczać naszemu organizmowi w tym konkretnym okresie. Tutaj również pojawia się kilka ciekawych przepisów. Natomiast o samych witaminach i minerałach również pojawia się trochę informacji, ale wiadomo – jest to wiedza ogólnodostępna. Skupić należy się jeszcze na ostatnim rozdziale, w którym autorka wyjaśnia, w jaki sposób jedzenie może nam zaszkodzić. Czasami to, co wydaje się nam zdrowe, wcale takie nie jest. Natomiast indeks umożliwia szybkie znalezienie konkretnego przepisu oraz sposobu na poradzenie sobie z dręczącym nas problemem zdrowotnym.
„Dieta według pięciu przemian” Katarzyny Marii Puchacz zasługuje na uwagę przede wszystkim dlatego, że została napisana zgodnie z realiami naszego kraju – czyli nie ma tutaj opisów wymyślnych produktów, które ciężko znaleźć na półkach sklepowych, a ich sprowadzanie bywa kosztowne. Autorka stawia na ogólnodostępne produkty, które mimo wszystko doskonale się sprawdzają w kuchni i leczeniu różnych dolegliwości. Natura od zawsze oferowała nam zdrowie, trzeba tylko umiejętnie korzystać z jej dobrodziejstw, a dzięki tej publikacji, staje się to możliwe – i to zgodnie z dietą pięciu przemian, która jest nie tylko intrygująca sama w sobie, ale też zapewnia zdrowie, energię i poczucie lekkości. Polecam!