- Autor: Markus Fluck
- Wydawnictwo Delta-WZ s.c. Wydawnictwo oświatowe
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2017
- Ilość stron: 448
- Format: 13,5x20 cm
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788371758584
- Język: polski
- Podtytuł: oznaczanie, zbiór, użytkowanie
- Tłumacz: Terpińska-Ostrowska Helena
- Nr wydania: 2
- ISBN: 9788371758584
- EAN: 9788371758584
- Wymiary: 14.0x20.5x2.8 cm
Recenzje książki Atlas grzybów (2)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Michał G. w dniu 2018-03-01Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
8 z 11 osób uznało recenzję za przydatnąKiedy postanowiłem wziąć się za grzyby i ich zbieranie wiedziałem, że absolutnie niezbędną kwestią jest dobry atlas grzybów. Na rynku dostępnych ich jest wiele, dlatego uważam, że szczególnie trudno jest wybrać jeden, nadający się do tego idealnie. Z polecenia znajomego ostatecznie wybrałem “Atlas grzybów”, który napisał Markus Fluck. Prawdę mówiąc nie spodziewałem się zbyt wiele to niepozornie wyglądającej książce. Ku mojemu zdziwieniu jednak spełniła wszystkie najważniejsze kryteria, jakie jej postawiłem.
Przede wszystkim tytuł pozwoli czytelnikowi odróżnić grzyby jadalne od trujących. Na tym zależało mi najbardziej, ponieważ jako ktoś, kto na temacie się nie zna, chciałbym mieć pewność, że nie zjem niczego trującego. W internecie i innych pozycjach znajdowałem wiele informacji, jednak żadna z nich nie była dla mnie satysfakcjonująca. Cóż z tego, że znałem opis danego grzyba, skoro nie wiedziałem jak wygląda? Mizernie i tajemniczo wyglądające szkice przypominały jakieś średniowieczne poradniki. Tutaj właśnie “Atlas grzybów” możemy śmiało uznać za coś niesamowicie przydatnego. Zawiera kolorowe, barwne i bardzo realistycznie wykonane fotografie.
Grzyby w lesie, ich naturalnym środowisku to w końcu coś, na co trzeba zwrócić uwagę. Zaznaczone zostały różnice między najbardziej podobnymi gatunkami i wytłumaczone na przykładzie, jak je rozpoznawać. Dla mnie to ogromny atut, ponieważ na tym właśnie skupiam się przede wszystkim. Kolejną ciekawą sprawą jest część wprowadzająca. Dowiadujemy się o podstawowych informacjach, gatunkach, czym są grzyby workowe i dlaczego to właśnie je najczęściej spotykamy. Część napisana w sposób prosty, ale przekazujący najważniejsze kwestie i dający możliwość poznania bliżej świata grzybów. Ponadto, poznać możemy różne sposoby na ich kulinarne przygotowanie. Wiele z nich jest tradycyjnych, inne natomiast to duże nowości i coś, o czym często nie wiemy. W końcu wybierając się na grzybobranie warto wiedzieć nie tylko o tym co zbierać, ale również i jak to przyrządzić! Największą jednak część książki autor poświęca na grzyby trujące i grzyby jadalne. To bardzo ważna kwestia, ponieważ niestety, ale wiele przypadków pokazuje na to, że wciąż ignorujemy ostrzeżenia.
Wiele gatunków wygląda podobnie, wiele z nich może w szybkim czasie przenieść nas na drugi świat. Dlaczego więc nie poświęcić dodatkowych kilku minut na przestudiowanie najważniejszych przypadków i rozszerzenie swojej wiedzy? Praktyczny “Atlas grzybów” to dla mnie obecnie tytuł obowiązkowy, z którym nie rozstaję się w okresie jesieni. Mimo, iż moja przygoda rozpoczęła się w sumie niedawno, już teraz mogę być bardziej pewny i wiedzieć więcej niż to było dwa, czy trzy lata temu. Szczerze polecam atlas wszystkim grzybiarzom, nawet i najbardziej zaawansowanym. Warto rozwiać nasze wątpliwości, sprawdzając je w źródle rzetelnym i napisanym bardzo przystępnie. -
Początkujący RecenzentOcena: 5/5Dodana przez Elżbieta C. w dniu 2017-10-17Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
6 z 8 osób uznało recenzję za przydatnąKiedyś miałam atlas grzybów, lecz zupełnie nieprzydatny. Były w nim krótkie opisy grzybów oraz ich rysunki. Rysunki były tak nieudane, że zupełnie nie przypominały owocników grzybów tych z natury. Ten atlas to jest coś. Nie dość, że przybliża czytelnikowi "co to jest grzyb", z czego jest zbudowany i na co szczególnie zwracać uwagę przy ich identyfikacji, to jeszcze znajdziecie tu szczegółowe opisy poszczególnych gatunków i co najważniejsze i bardzo dobre zdjęcia, ukazujące grzyby w ich naturalnym siedlisku. Jest cennym nabytkiem dla takich trochę zaawansowanych grzybiarzy jak i zupełnych nowicjuszy. Pokazuje też jak odróżnić grzyby jadalne od tych trujących, często mylonych ze sobą. Mam pewność, że zbierane grzyby są jadalne, a na dodatek zbieram te, które kiedyś wydawały mi się nieprzydatne. Dziś wiem, że wiele pomijanych przeze mnie grzybów, to samcze okazy.